måndag 14 januari 2013

Från LCHF via Kolhydratreducerande till Sockerundvikare!

Överallt kan vi läsa om olika sätt att äta och dieter med mer eller mindre kryptiska namn florerar i media och i lunchrummen. Det verka finnas någon form av drivkraft till att sätta en etikett på sina matval och på så sätt göra det legitimt att äta det man gör. Jag förstår, jag har gjort likadant själv. Men är det så sunt och varför gör vi det? Är det för att rättfärdiga oss att äta just det vi gör eller säga nej till något annat? Blir det begripligt? Alla dessa bokstavsförkortningar hit och dit som många svänger sig med med som ibland ter sig ha lika många definitioner som det finns förespråkare.

Mitt mål med att berätta för min omgivning har inte drivits av behovet av just etiketten i sig utan att dela med mig och sprida de erfarenheter jag gjort av att ändra mina kostvanor. Visa på hur fel väg vår matkultur styr mot med tillsatser och överkonsumtion av för kroppen skadliga ämnen.

I början förklarade jag mitt matval med att jag äter enligt LCHF-metoden. Detta fick några konsekvenser; det tenderade att uppfattas som negativt och som osunt. Människor fick föreställningar som att man endast äter fett och inget annat. Definitionen LCHF är dessutom ganska otydlig. Det finns inom LCHF-rörelsen olika undernischer: strikt-, liberal-, träningsliberal-LCHF mm. Alla med olika syn på en av grundstenarna: mängden kolhydrater i kosten.

Efter att ha upplevt det som otydligt för min omgivning över mitt kostval började jag att förklara mitt matval med att jag väljer att äta så lite kolhydrater som möjligt. Genast kunde man märka några skillnader jämfört med "LCHF-etiketten". Den direkta negativa koppling uteblev men fortfarande fanns en känsla av "modediet" med i omgivningen. Fördelen var dock att det blev mer tydligt över vad det var man undvek; nämligen kolhydraterna. Däremot varför var inte lika tydlig. Den generella kopplingen som omgivningen gjorde var att koppla det till viktminskning och bantningskur.

Detta fick mig att återigen tänka kring frågan: hur kan jag berätta för min omgivning vad mitt kostval grundar sig på och varför? Och nu tror jag att jag har svaret! Jag undviker socker! Fördelarna? Alla vet vad socker är och att det inte är bra att äta socker. Inga negativa reaktioner utan snarare tendens till politiskt korrekthet över etiketten. Nackdelar: få ser den direkta kopplingen mellan kolhydrater och socker! Här är väl den stora utmaningen i socker-valet. Att (strö)socker är dåligt vet vem som helst (även om det gladeligen konsumers i vardagen) men att kolhydrater ombildas till socker i kroppen och får samma effekt är desto mindre känt. Här ser jag dock en tydlig uppgift som vi alla kan bidra med: förklara och informera för vår omgivning att kolhydrater är socker. Jag lägger hellre 10 min på att förklara att kolhydrater är socker än 5 min på att förklara att LCHF inte bara innebär fett och kött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar