måndag 17 september 2012

Dagens officiella kostråd: Ät bullar och kakor!


I förra veckan kom Livsmedelsverket med sin rapport "Vad äter svenskarna?". Många har redan kommenterat och skrivit om rapporten på olika bloggar. Det har också skrivits en hel del om det i traditionella medier. Det finns mycket man kan ha åsikter om kring denna rapport (t ex att den baserar på 2000 individer som under 4 dagar skrev vad de åt. Detta ligger då till grund för hur svenskarna äter generellt) men det är en sak som får mig att reagera starkt; nämligen rekommendationen av sockerintaget!
"Tillsatt socker 
Högst 10 procent av energin bör komma från tillsatt socker och i genomsnitt ligger svenskarna under den nivån. 40 procent äter dock mer än denna mängd. De stora källorna till tillsatt socker är söta drycker, bullar och kakor, godis och choklad." (sidan 16 i rapporten) 

Notera att detta är under kategorin "Tillsatt socker" alltså inte det som finns naturligt i viss mat såsom frukt och grönt. Livsmedelsverket som är den som ger rekommendationer till vad vi svenskar ska äta för kost (och vars rekommendationer är vägledande för förskolor, skolor, sjukvård mm) rekommenderar att högst 10% av vårt energiintag bör komma från socker! Man har dessutom mod att skriva ut klart och tydligt varifrån man som konsument får detta nämligen "söta drycker, bullar och kakos, godis och choklad". Jag undrar när min förskola där mina barn går kommer att bli serverade kakor till sitt mellanmål...

Hur kan man ta en sådan här rekommendation på allvar? Jag var nyligen på mitt årliga tandläkarbesök och kunde stolt meddela min tandläkare att jag i princip har slutat med socker sedan senast vi sågs (måste ju erkänna att det är svårt att undvika tillsatt socker till 100%). Han kunde direkt konstatera att min tandhälsa hade förbättrats och att de sedan tidigare första tecken till hål var oförändrade jämfört med året innan. Vidare var han tydlig med sin rekommendation att inte exponera socker för mina barn. Jag undrar om Livsmedelsverket har varit i kontakt med tandläkarkåren innan man skrev sin rekommendation? Eller är den kår lika infekterad som läkarkåren bakom dagens kostråd?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar