I svensk media är det oftast samma experter inom kost och hälsoområdet som uttalar sig kring vilka faror som finns med olika dieter och som ständigt kommer med sina pekpinnar kring vad som är bra och nyttig kost. Men vad har de för bakgrund och i vems intresse talar de för; samhällsintresset eller egenintresset?
För er som har läst t ex Ralf Sundbergs bok "Forskningsfusket!" så har ni fått en bra bild över vilka kopplingar som finns bland internationella forskare och industrin. Även några svenskar nämns men nu har Frank Nilsson (författare till bl a boken "Istället för doping") sammanställt en lista på några av de tre vanligaste experternas som figurerar i media och dess kopplingar till industrin i en artikel på kostdemokrati.
Hur länge ska det få pågå att personer som har uppdrag eller får ekonomiska bidrag från t ex McDonallds eller Coca-Cola samtidigt får agera som talesperson för vad som är sunt och riktig kost? När ska media uppmärksamma på fullaste allvar vilka intressen som kan ligga bakom experternas uttalanden?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar